- Az OTP Bank Liga legutóbbi két fordulójában a DVTK Labdarúgó Sportakadémia két növendéke is bemutatkozott az élvonalban. Nagy az öröm?
- És ne felejtsük el Jurek Gábort, valamint Bánhegyi Bogdánt sem, akik az idei kiírásban debütáltak az első osztályban! Minden akadémia számára fontos, hogy legyen kimeneti lehetőség, ami motivációt jelent a növendékek számára. De ez nem az akadémia, hanem a teljes klub sikere, mert nem csak a fiatalokkal foglalkozó edzők munkáját lehet ilyenkor dicsérni, hanem működés közben lehet látni azt a klubfilozófiát, amit a tulajdonostól a sportigazgatón, az akadémia vezetőségén keresztül az első csapat stábjáig mindenki magáénak vall. Úgy érzem, megtaláltuk azokat a fiatal és tehetséges szakembereket, akik a klub filozófiája szerint képzik a jövő labdarúgóit. Szeretnénk az egész régió utánpótlásképző bázisa lenni, mert az komoly presztízzsel és anyagi forrásokkal jár.

- De ugye ez még csak a kezdet?
- A képzés lényege, hogy olyan fiatalok jöjjenek ki az akadémiáról, akik nem csak bemutatkoznak, hanem hosszabb távon meg is állják a helyüket az élvonalban. Ritka az egyből berobbanó tehetség, a többség előbb kiegészítő emberként szerez játékperceket, majd a tapasztalat birtokában lesz kezdőjátékos. És még innen is egy további lépcsőfok, amikor meghatározó játékossá válik valaki.

- A számok azt mutatják, hogy az akadémia a debütálást követően sem engedi el a fiatalok kezét, Jurek Gábor ősszel négyszer játszott a DVTK második csapatában, Bánhegyi Bogdán rendszeresen véd a DVTK II F4R csapatában vagy kooperációs kölcsönben Kazincbarcikán, Fekete Vince és Ferencsik Bálint pedig az élvonalbeli bemutatkozás után is játszott Szamosi Tamás csapatában.
- Nagyon nehéz egy fiatal labdarúgóról kijelenteni, hogy befejeződött a képzése, ezért hangsúlyt fektetünk az utánkövetésre is. Ebbe az is beletartozik, hogy arról is visszajelzést kapjon, hogy miért ő játszott, vagy éppen miért nem ő játszott, miben jó, mi a fejlesztendő terület. Figyeljük, hogyan reagál a sikerre, esetleg a sikertelenségre vagy egy sérülésre, és igyekszünk neki segítséget nyújtani.
Ennek érdekében úgy építettük fel a szervezetet, hogy az összes srácnak rendelkezésére álljon a megfelelő lépcsőfok. Felnőtt szinten van a megyei I. osztályban szereplő partnerklubunk (MVSC), három klub az NB III.-ban (DVTK F4R, Eger, Salgótarján), kooperációs partnerünk az NB II.-ben (Kolorcity Kazincbarcika) és természetesen az élvonalbeli DVTK. De ne feledkezzünk meg a szintén első osztályú kassai partnerklubunkról sem! Így próbálunk megfelelő kimeneti lehetőséget biztosítani a srácoknak. Az, hogy ebből ki hol kezdi meg pályafutását, az egyénfüggő, ami rengeteg tényezőn múlik.

- A már említett négy fiatal mellett a DVTK LSA több korábbi növendéke is játszik az OTP Bank Ligában. Szűcs Kornél Kecskeméten, Vajda Botond Debrecenben, Illés Bálint Mezőkövesden, Kovács Marcell pedig Kisvárdán. Sokan sajnálják, hogy eligazoltak, de az kétségbevonhatatlan, hogy a diósgyőri akadémia elvégezte a feladatát.
- Mi is sajnáljuk, hogy nem a DVTK-t erősítik, de azt is be kell látni, hogy manapság a fehér hollónál is ritkább, amikor egy csapat csupa saját nevelésű játékossal fut ki a gyepre. A DVTK Labdarúgó Sportakadémia legfőbb célkitűzése, hogy a magyar labdarúgásnak képezzen játékosokat, csak ezt követi a saját első csapat. Amikor majd azt látom, hogy az északkelet magyarországi régió csapatai tele lesznek egykori diósgyőri akadémistákkal, akkor nagyon boldog leszek, mert a fő célunkat teljesítettük. Ennél nagyobb boldogsággal csak az tölt majd el, amikor ki tudunk olyan labdarúgót nevelni, aki a válogatottban is sikereket ér el.

- Tehát eddig négyen mutatkoztak be az élvonalban, lehet-e már látni, hogy ki lesz a következő?
- A DVTK második csapatának az egyének fejlesztése a fő célja. Azonban a futball mégiscsak csapatjáték, ezért rendkívül nehéz a szakmai stáb dolga, de igyekeznek elvégezni mindkét feladatot. A keretben sok olyan tehetség található, aki a jövőben már fiatalon bemutatkozhat az NB II.-ben a kooperációs szerződés keretében vagy kölcsönadás után, míg másokon már most rajta tartja a szemét Vladimir Radenković vezetőedző, és nyáron az első csapattal kezdik meg a felkészülést. Ezt követően pedig döntő lesz, hogy elég érett-e a feladatra, sérülésmentesen tudja-e végezni a munkát. Én türelemre intek mindenkit, mert előfordulhat, hogy bármilyen ok miatt akár az első keret tagjaként sem jön el a debütálás, mert ahogy említettem, mögötte áll az akadémia, és tudjuk segíteni a pályafutását. És ha a későbbiekben a fejlődése eléri a kívánt szintet, akkor visszatérhet, és segítségére lehet a DVTK-nak.

- A téli edzőtáborba hét diósgyőri akadémista utazott el, akik közül Jurek Gábor addigra már látott közelről puskaport, Bánhegyi Bogdán pedig nem sokkal később esett át a tűzkeresztségen. A többieket viszont megelőzte Fekete Vince és Ferencsik Bálint. Nincs ebben némi ellentmondás?
- Fél év alatt óriási változás történhet fiatal labdarúgó fejlődésében, illetve nem mindegy, hogy ki hogyan illeszkedik egy adott játékrendszerbe, és persze az sem mindegy, hogy milyen poszton játszik. Létezik olyan poszt, ahová már fiatalon is nagyon könnyű beállítani valakit, máshová pedig nehezen illeszthető be egy rutintalan játékos. Valamint a szerencse faktor sem elhanyagolandó, melyik poszton nyílik lehetőség a sérülésnek, betegségek köszönhetően.
Tudjuk, hogy az első csapat stábja milyen játékosprofilokat szeretne a keretben látni, és mi ezeket a képességeket keressük, képezzük az akadémián. De megismétlem, továbbra is mindenki számára nyitott a kapu, mert amikor az első csapat vezetőedzője a második csapat összes mérkőzését megnézi, és az akadémia legtehetségesebb növendékeinek teljesítményét folyamatosan nyomon követi, akkor az hatalmas lehetőséget nyújt minden fiatal számára. Csak a srácokon múlik, hogy ki, mikor és milyen ütemben tudja magát megmutatni a diósgyőri szurkolótábornak.