Két piros-fehér birkózónak is szurkolhatunk Balázs Éda és Szinay Szabolcs személyében a hétfőn kezdődő korosztályos birkózó Eb-n, ahová a válogatókon aratott győzelmeikkel vívták ki az indulási jogot.

Balázs Éda számára nem lesz új a kontinensviadal miliője, ugyanis tavaly Zágrábban az eggyel fiatalabb korcsoportban egészen a végső győzelemig menetelt. A DVTK mezőcsáti versenyzője ezúttal viszont a legfiatalabb induló lesz a 61 kg-osok mezőnyében, ami előtt a lehető legjobban sikerült a felkészülése.

- Több nemzetközi versenyen is indultam már idén a válogatottal, ahol sikerült mindig nyernem - kezdte Balázs Éda. - Most jelenleg edzőtáborba vagyok, ahol az utolsó három hetes felkészülés zajlik. Elég jó formában érzem magam, jól is mennek az edzések, szóval reménykedek a legjobban. Nehezebb lesz, mint a tavalyi Eb, hiszen ezúttal én leszek a fiatalabb és a korcsoport mellett súlycsoportot is váltottam idén. Mindenképpen a maximumot szeretném nyújtani minden meccsemen, mindent beleadok és remélem, hogy a dobogóig eljuthatok.

- Édának jól sikerült a felkészülése - vette át a szót edzője, Juhász Sándor. - Minden versenyét sikerült megnyernie, köztük a külföldieket is. Súlycsoportot váltottunk tavalyról, ami most kezd majd jó lenni. Összességében jó hangulatban és jó formában van, minden klappol. Az előnevezésekből azt látjuk, hogy már indulnak oroszok versenyzők is, de lesz pár olyan ellenfél is, akiket tavaly vagy idén már le tudott győzni a 16-18 fős mezőnyben. Ő a legfiatalabb az egész súlycsoportban, de fejben is nagyon ott van, és a válogatott edzők is folyamatosan dicsérik. Ha dobogón tudna végezni annak nagyon örülnénk, tavaly titkon reménykedtem ebben, ami bejött, reméljük idén is történik valami hasonló.

A DVTK másik indulója, Szinay Szabolcs első korosztályos világversenyén léphet majd szőnyegre a 80 kilogrammosok súlycsoportjában, aki bízik az elvégzett munkában és szeretne győzelmeket szerezni Albániában.

- Viszonylag rég voltam versenyen, de a felkészülés zökkenőmentes megy - folytatta Szinay Szabolcs. - Két hete én is edzőtáborban készülök a KIMBA-n, ahol az egyéni technikákra fókuszálunk az utolsó napokban, előtte pedig otthon is simán zajlottak az edzések. Elvégezzük a munkát és abban bízunk. Ez lesz az első világversenyem, így nincsenek nagyobb elvárásaim magammal szemben, viszont szeretnék meccseket nyerni.

- Szabolcs meglepetésember lehet - tekintett előre Juhász Sándor. - Rettentő jó érzékű, harcos szellemű birkózó, akinek ez lesz az első világversenye. Az U20-ssok közötti is ő nyerte már a válogatókat itthon, viszont nem volt még ilyen komoly nemzetközi seregszemlén. Most fog először például azeri, grúz vagy török birkózók ellen szőnyegre lépni, ami nagy kihívás lesz. Ezek fényében nagyon szép eredmény lenne, ha az első öt közé tudna kerülni, de ez a sorsolástól is függ, ahol, ha egy jó ágra kerül szépen menetelhet.

A tiranai Európa-bajnokságon Szinay Szabolcs hétfőn lép majd szőnyegre, ahol, ha jól teljesít vagy a vigaszágra kerül kedden folytatódnak a küzdelmei 80 kg-ban, míg Balázs Éda csütörtökön kezd és pénteken rendezik súlycsoportja éremcsatáit.

U17-es Birkózó Európa-bajnokság - Tirana

Fiú 80 kg - Szinay Szabolcs

Hétfő: kvalifikációs körök és elődöntők

Kedd: vigaszági küzdelmek és döntők

Leány 61 kg - Balázs Éda

Csütörtök: kvalifikációs körök és elődöntők

Péntek: vigaszági küzdelmek és döntők