Összefoglaló 2023. október 7., szombat

DVTK HUN-Therm - Szigetszentmiklós 74-56

A Tippmix Női NB I. A-csoport második fordulójában az Euroliga-főtáblás DVTK HUN-Therm a BKG PRIMA NATURA Szigetszentmiklós együttesét fogadta. A rendkívül küzdelmes összecsapáson végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a negyedik negyedben elfáradó vendégekkel szemben végül 74-56 arányú győzelmet arattak Kányási Veronikáék.

DVTK HUN-Therm - Szigetszentmiklós 74-56


A magyar bajnokság szabályozása alapján csak négy külföldi játékos nevezhető egy mérkőzésre, a szakmai stáb döntése értelmében ezúttal Darcee Garbin kapott pihenőt. A mérkőzés első pontjait Aho Nina szerezte, ám Marotta révén azonnal válaszoltak a vendégek. Zsámár Panna nagyszerű hárompontosával már a Szigetszentmiklós volt előnyben. (4-7) A hétközi lyoni túra láthatóan éreztette hatását, a megszokottnál lassabb ütemben épültek a DVTK támadásai, a vendégek pedig jól védekeztek, Mullings kosarával át is lépték a 10 pontot. Hosszú percek óta nem tudott kosarat dobni a házigazda, Völgyi Péter időt is kért. Használt az eligazítás, előbb Lelik, majd Grigalauskyte szerzett pontokat, 10-13-nál Gedei Tibor kért időt. Aldazabal dobott egy nagy triplát, járt utána a büntető is Aho Nina személyi hibájáért, ám a játékrész végén még Jovanovic is szerzett egy hárompontost, így 16-21-re a BKG nyerte az első negyedet.

Jovanovic büntetője vezette fel a második játékrészt, majd egy akció végén Ana Tadic szerzett egy kosarat, egy pontra feljött a DVTK. Érezhetően más ritmusban kosárlabdáztak Völgyi Péter tanítványai, Monika Grigalauskyte pontjaival már a hazai együttes vezetett. A Szigetszentmiklós nem találta a fogát a diósgyőri védekezésen, Jovanovic újabb nagyszerű külső dobását követően 29-23- állt az eredményjelzőn. Büntetőkkel növelte az előnyét a DVTK, majd Zsámár Panna is értékesített két dobást a vonalról. A játékrészt 10 ponttal nyerte a hazai csapat, így félidőben öt pontos előnnyel fordultak a felek. (35-30)

Zsámár Panna pontjaival folytatódott a találkozó, amire Grigalauskyte válaszolt, ezzel átlépve a 10 pontot. Eladott egy labdát a Szigetszentmiklós, Aho Nina egy hármassal büntetett is Lelik gólpasszából. Csak úgy repkedtek a trojkák, Mullings és Jovanovic is a vonalon túlról talált be. A harmadik játékrész Kaila Charlesról szólt, nem tudták tartani a vendégek az amerikai légiós gyors betöréseit, amelyeket rendre jól is fejezett be. A remekül játszó Mullings ismét lőtávolba hozta a BKG együttesét, nagyon jókor érkezett Tenyér Zsófia sikeres hármasa. (51-42) A Szigetszentmiklós nem hagyta, hogy ellépjenek Völgyi Péter tanítványai, hosszú távon is tíz pont alatt állandósult a különbség a felek között, az utolsó negyedre 57-49-es  állással mentek a csapatok.

Lelik állt a csapat élére az utolsó negyed kezdetén, először vezetett tíz ponttal a DVTK a mérkőzésen. Aho Nina egy újabb távoli dobással lépte át a tíz dobott pontot, azonnal időt is kért Gedei Tibor. Az időkérés sem segített a BKG együttesén, amelyen kezdett kiütközni a fáradtság: Charles és Grigalauskyte pontjai után a húsz pontot kezdte ostromolni a különbség. (68-51) Charles szemfülesen indította Toman Petrát, újabb könnyű kosárral elérte a DVTK a 70 dobott pontot, Aho Nina újabb közelijét követően pedig a húszpontos differenciát is beállították a fehérmezesek. Ekkor már semmi sem működött támadásban a Szigetszentmiklósnak, Marrotta kapott egy hatalmas sapkát a palánk alatt Grigalauskytétől, az ellentámadásból Tenyér talált be. A mérkőzés végéhez közeledve Oláh Fruzsina és Vég-Dudás Anna is értékes játékperceket kapott Völgyi Pétertől. A találkozón végül 74-56 arányban a DVTK HUN-Therm diadalmaskodott.

Tippmix Női NB I. A-csoport, 2. forduló

DVTK HUN-Therm - Szigetszentmiklós 74-56 (16-21, 19-9, 22-19, 17-7)

Miskolc, DVTK Arena, 700 néző. Játékvezetők: Makrai Márton, Pozsonyi László, Rácz Zsolt Róbert
DVTK HUN-Therm: Aho T. 2, Aho N. 14/6, Charles 9, Jovanovic 13/9, Tadic 4. Csere: Tenyér 5/3, Oláh -, Vég-Dudás -, Toman 2, Grigalauskyte 12, Lelik 11/3, Kányási 2.
Szigetszentmiklós: Zsámár 7/3, Koch -, Mullings 19/3, Marotta 19/3, Baltkojiene 4. Csere: Herzog -, Duka -, Rozmán -, Bajzáth -, Gróf 2, Aldazabal 5/3, Takács -.

Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Olyan mérkőzést játszottunk, amilyenre számítottam, a BKG megmutatta, hogy kemény ellenfél idegenben is, hazai pályán szerintem még dominánsabbak tudnak majd lenni. Komolyan vettük ezt a mérkőzést, mert csak így derül ki, hogy az előző hetek fáradalmai mennyit vettek ki a csapatból. A mai napon is a lepattanókért való küzdelem és a 18 megszerzett támadólepattanó húzott minket ki a bajból, ez Lyonban is így volt. Bízom benne, hogy ez idén külön értéke marad a csapatnak. Gratulálok az ellenfélnek, mert szerintem nagyon kemény mérkőzést játszottunk, örülök, hogy a végjátékra sikerült felőrölni őket.

Gedei Tibor: Gratulálok a DVTK-nak, amit elterveztünk, azt egy olyan 15-18 percen át tudtuk megvalósítani, utána már csak a szívünk vitt minket, sajnos nagyon összezuhantunk a végjátékra. Ilyen szintű csapatok ellen nagyon kevés mérkőzést tudunk játszani, pedig erre lenne szükségünk ahhoz, hogy ezt a koncentrációs időszakot ki tudjuk nyújtani. A nagyon fiatal játékosainktól nem várható el, hogy ilyen mérkőzésen döntő szerepet vállaljanak. Hiányérzetem van a mai mérkőzéssel kapcsolatban, bár Diósgyőrben kikapni nem a végzetes kategória, de még tovább kell dolgoznunk ahhoz, hogy sikeresek lehessünk.

Monika Grigalauskyte: Ez egy kifejezetten nehéz mérkőzés volt, még a lábunkban volt a szerdai kemény meccs és a hosszú utazás is. Amikor szerda után szombaton ismét mérkőzést játszol, akkor nagyon nehéz ismét felpörögni, de nem lehet kifogás az, hogy mi az Euroligában játszunk, minden mérkőzésünket meg akarjuk nyerni. Nagyon rosszul kezdtük az első negyedet, ami már nem az első alkalom, ezen mindenképpen kell még javítanunk. Megsüvegelendő, ahogy az ellenfelünk végig küzdött ma, gratulálok nekik is.

M. Mullings: Szórakoztató mérkőzést játszottunk, ritkán adatik meg, hogy olyan ellenféllel mérkőzzünk meg, akik az Euroligában szerepelnek, ráadásul szerdán szép sikert értek el a Lyon otthonában. Keményen küzdöttünk ma, és úgy gondolom, sok pozitívumot tudunk hazavinni a mai mérkőzésből, annak ellenére is, hogy vereséget szenvedtünk ma.