Beharangozó 2023. október 14., szombat

"Éhesek vagyunk a sikerre"

Rajtol a 2023/2024 röplabda női Extraliga. A feljutó DVTK Ongropack a nyitó fordulóban a tavalyi bronzérmes Szent Benedek RA gárdáját fogadja a DVTK Arénában vasárnap este 19 órakor. A szezon első bajnoki mérkőzése előtt egy hosszabb beszélgetésben tekintünk vissza a felkészülési időszak tapasztalataira és az előttünk álló szezonbeli várakozásaira a csapat vezetőedzőjével, Németh Szabolccsal.

"Éhesek vagyunk a sikerre"


- Rendkívül hosszú felkészülési időszakot zár le a vasárnapi nyitó találkozó. Sikerült minden munkát a terveiteknek megfelelően elvégezni?
- Mindig nehéz összeállítani egy tizenegy hetes felkészülést, hisz rendkívül nagy időtartamot ölel fel, nagy kihívás megtervezni úgy az edzésprogramot, hogy tökéletes legyen a formaidőzítés, a lányok mind fizikálisan, mind technikailag és taktikailag is a csúcson legyenek a rajt pillanatában. Most, hogy visszatekintek a mögöttünk álló időszakra, akkor merem azt állítani, hogy a kijelölt céljainkat elértük, egy jól sikerült felkészülésen vagyunk túl.

- Az elmúlt szezonban többször is voltak hullámvölgyek a csapat játékában egy-egy mérkőzésen belül, amit te a koncentráció hiányában vezettél le. Mekkora hangsúlyt fektettetek a játékosok mentális tréningjébe?
- Nem kis feladat előtt állunk, egy feljutó csapaton mindig másfajta teher és nyomás van, mint egy stabil élvonalbeli szereplőn. Ezért az is volt célunk, hogy ne csak a játék, úgymond fizikális oldalát, hanem a mentális részét is fejlesszük. Bár a csapat egy részének van már Extraligás tapasztalata, de egy évig nem érezhettük a legfelsőbb osztály közegét, pezsgését és nyüzsgését, ami más, mint az NB I. Ezen is dolgoztunk, látom a csapaton, hogy jó irányba indultunk ilyen téren is. Fontos lesz, hogy ez a fejlődés ne törjön meg, a lejátszott játékpercekkel lépjenek előre egyénenként és csapatként is. Kell ehhez egy egészséges egoizmus is, nekem pedig az a feladatom, hogy ezeket az egokat egy irányba tereljem. Ez a szép az edzői munkában, hogy úgy teljesítsük ki az egyének fejlődését, hogy azt a csapat szolgálatába állítva közösen érjünk el sikeretek. 

- Nyolc felkészülési találkozó: három győzelem, három vereség, két döntetlen. Hogy látod, kialakult a csapat játéka ezen etap végére?
- Mérkőzésről mérkőzésre akartunk fejlődni és én vezetőedzőként mindig kicsit többet akartam visszakapni abból, amit elvárok. Voltak olyan találkozóink, amiket direkt szerveztünk a terhelés csúcsidőszakára, hogy meglássuk, hogy reagál a csapat egy ilyen helyzetre. Jó és rossz tapasztalatokat egyaránt leszűrtünk ezekből a mérkőzésekből, de ez volt a cél, hogy kijöjjenek a hibák, tapasztaljuk meg a vereséget, a hátrányt, a küzdelmet. Egy mondhatni új csapat kialakításának rengeteg apró építőköve van, kezdve az emberi tényezőktől egészen akár az edzések minőségéig. Szépen apránként lépegettünk előre, így az utolsó két mérkőzésen, amikor már az Extraligás UTE ellen léptünk pályára, akkor már javarászt azt a DVTK-t láttam a pályán, amit a bajnokság során is látni akarunk.

- Nem változott a csapat azon koncepciója, hogy lehetőség szerint helyi fiatalokra épüljön a DVTK. Bár érkeztek légiósok, ők is a húszas éveik elején járnak, így az életkori összetétel állandónak mondható. Előny vagy hátrány ez a fiatalság?
- Nem akarom használni azt a csúnya kifejezést, hogy rutintalanok vagyunk, ám most egyszer utoljára megteszem. Az Extraliga legfiatalabb, ráadásul feljutó gárdájaként ez mondhatni egy természetes állapot. Ehhez tevődik az is hozzá, hogy bár a csapat magját egyben tartottuk, mégiscsak voltak szép számmal érkezőink. A felkészülés közepén még voltak olyan hibáink, amik a kialakult és letisztult játékkapcsolatok hiányából fakadtak, de az utolsó napokra ezek a pontatlanságok javarészt eltűntek a játékunkból. Egyre pontosabbak vagyunk és most már megvan az a magabiztosságunk is, hogy egy mérkőzésen végig tudunk koncentrált játékos nyújtani.

- Folyosói pletykák alapján a most rajtoló pontvadászat lesz minden idők legerősebb női Extaligája. Egyetértesz ezzel?
Óriási öröm az, hogy a magyar női élvonal minden évben fejlődik és előrelép. Ez a nyolc csapatos Extraliga könyörtelen és kemény bajnokság, nem enged teret semmilyen hibázási lehetőségnek. Tény, hogy a DVTK Ongropack, mint feljutó csapat más célokkal száll ebbe a pontvadászatba, mint egy Békéscsaba vagy épp Vasas, de megküzdöttünk a tagságért, és hiszunk abban, hogy a legkisebb különbség a pályán lesz a csapatok között. Biztos vagyok benne, hogy – figyelve a nyári átigazolási szezont – a nagyon megerősödő és átalakuló kereteknek köszönhetően sok meglepetés eredmény fog születni és nem mindenkinek alakul majd a saját szája íze szerint ez a szezon. Mi minden mérkőzésen úgy fogunk pályára lépni, hogy magunkra fókuszálunk, hisz éhesek vagyunk a sikerre, és arra fogunk összpontosítani, hogy ez pontokban teremjen gyümölcsöt, és a DVTK Aréna egy igazi oroszlánbarlanggá váljon lelkes szurkolóink által támogatva.

- És milyen játékkal kívánjátok oroszlánbarlanggá tenni a DVTK Arénát?
- Én mindig is azt vallottam, hogy a röplabda az egyik legszebb csapatsportág, hisz csak a társadra támaszkodva, vele együttműködve tudsz sikereket elérni. Az elmúlt évben is igyekeztünk kezdeményező játékot játszani és erre az évre annak ellenére sem adom fel ezen elveimet, hogy mi vagyunk az újoncok. Támadó, domináns, de ami a nézők számára a legfontosabb, élvezetes játékot akarunk játszani, ami támaszkodik a kreativitásra és az attraktív elemekre. Mindennek az alapja persze a stabil nyitásfogadás és védekezés, ami a felkészülésünk egyik fókuszpontja is volt. Bár még csak a második évemet kezdem a DVTK vezetőedzőjeként, ám már az ideérkezésemet követő első hetekben átéreztem az ebben a klubban rejlő potenciált és ennek a címeres meznek a felelősségét. A piros-fehér szerelést tudni kell viselni, érezni kell annak a súlyát, ami azonban nem szabad, hogy teherként, hanem lehetőségként jelenjen meg a játékosok fejében. Aki itt pályára lép, annak száz százalékon kell pörögnie, és az utolsó labdáért is küzdenie kell, mert a publikum ezt érezni és értékelni fogja. Már a tavalyi szezonban is egyre többen és többen látogatták a mérkőzéseinket, remélem, idén is szépszámú publikum előtt mutathatjuk meg azt, hogy helyünk van az élvonalban és méltóak vagyunk az Extraligára!

- Zárszóként tekintsünk előre: hétvégén a tavalyi bronzérmes Szent Benedek RA csapatát fogadjátok. Milyen mérkőzést vársz a balatonfürediek ellen?
- Hasonló kaliberű klub érkezik hozzánk, mint amilyenek mi is vagyunk. Mondom ezt azért, mert ők is 3-4 éve kezdtek bele egy olyan építkezésbe, mint amibe mi tavaly belevágtunk. Ott már egy kiforrott rendszer van, stabil négy közötti csapatról beszélhetünk. Igazi értékmérő találkozó lesz, hisz már a bajnoki pontokért szállunk harcba. Minden egyes edzésen erősítem a lányokban azt a gondolatot, hogy a DVTK Aréna a mi várunk, amit nem hagyunk egykönnyen bevenni. Edzettünk, felkészültünk, jó röplabdát játszunk, bárki jöjjön is ide, mi a legjobb játékunkkal várjuk őket, hisz ezzel nem csak önmagunknak, de a szurkolóinknak is tartozunk. Ez már az Extraliga, itt minden egyes labdamenetben maximálisan kell koncentrálni, amihez tökéletes edzésmunka is kell, hisz a mérkőzés az edzés tükre. A lányokban óriási a bizonyítási vágy, ám ha forró szívvel és hideg fejjel szállunk bele a mérkőzésbe, akkor szép eredményt érhetünk el.

Röplabda Női Extraliga - 1. forduló

2023. október 15., vasárnap (Miskolc, DVTK Aréna) 
19:00 DVTK Ongropack - Szent Benedek RA