Összefoglaló 2020. március 5., csütörtök

MK: Aluinvent DVTK - Sopron Basket 55-62

A Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa nyolcas döntőjének első napján a negyeddöntőket rendezték meg. Az Aluinvent DVTK a Sopron Basket csapatával mérte össze az erejét. A találkozó szoros küzdelmet hozott, azonban a második negyedben történt hosszabb kihagyás megbosszulta magát, így 62-55-ös győzelmükkel a címvédő soproniak jutottak a pénteki elődöntőbe.

MK: Aluinvent DVTK - Sopron Basket 55-62


A címvédő kezdte eredményesebben a meccset, 4-0-ás vezetése után azonban fordult a kocka. Medgyessy és Goree révén előbb egyenlített a DVTK, aztán Megyó remek hárompontosával meg is fordult az állás (7-4). A Sopron 9-0-ás rohanásának Walker-Kimbrough két büntetője vetett véget, majd Határ egy palánk alólival állította vissza hatpontosra a zöld mezesek előnyét (9-15). Egy hasonló dobással Kiss Angi szépített, kár, hogy a következő akciót nem tudta befejezni Škorić varázslatos átadását követően. Néhány elrontott soproni dobás után újfent Kiss volt dicsérhető, aki szépen verte meg ellenfelét és szerzett klasszikus centergólt. A folytatásban Krajisnik két büntetőt és egy akciókosarat ért el, ezekre előbb Goree válaszolt szép közelivel, majd Medgyessy egy triplával. Egy perccel a negyed vége előtt Walker-Kimbrough sarokból elengedett labdája is a gyűrűben landolt, amellyel átvette a vezetést a Diósgyőr, és mivel több kosár már nem született, egy ponttal a piros-fehérek nyerték a nyitányt (20-19).


A második felvonás kapkodó játékkal és rengeteg elrontott dobással indult, két és fél perc alatt kizárólag Határ volt képes betalálni, aki négy egységet termelt (20-23). Krajisnik 2+1-ese tetézte a pályaválasztó gondjait. Bár csapata uralta a találkozót, kissé meglepő módon mégis Gáspár Dávid kért időt. Sajnos ez sem segített a fehér mezeseken, tovább nőtt a Sopron előnye (20-30). Ha el is jutottak dobóhelyzetig, a dobást rendre elhibázták Kányásiék. A DVTK kátyúba ragadt szekerét Szücs kezdte kirángatni egy duplával, de Brooks válasza nem sokat késett (22-32). January és Goree triplaváltásával léptünk az első félidő hajrájába. És ezt a hajrát bizony a Diósgyőr nyerte 6-2-re, ami azt jelentette, hogy meccsben maradt Cziczás László együttese (31-37).

Fegyverneky hármasával kezdődött a második félidő, Goree és Skoric válaszolt duplákkal, majd January büntetőzött jól. Morrison 2+1-esével zárkózott tovább az Aluinvent DVTK (38-42). A festékből Brooks célzott jól, majd szűk kétperces gólcsönd következett, amelyet Medgyessy büntije tört meg. Határ 2+1-esével újra ellépett ellenfelétől a Sopron (39-47). A folytatásban Maja Škorić dobhatott három büntetőt, amiből kettő be is ment, Határ kettőt kihagyott, Medgyessy egyet bedobott, mire Dubei akciógólt szerzett (42-49). A negyed végjátékában két említésre méltó dolog történt, minimálisan növelte előnyét a Sopron, illetve egy a labdáért folytatott földharcban Goree sérült meg, aki később szerencsére vissza tudott térni a pályára (43-51). 

A záró játékrészben hat másodperc elteltével Pusztai fújt riadót, aki a következő akcióból is betalált. A zöld-sárgák sztárja, Dupree reagált erre szintén négy ponttal ,majd Goree vette igénybe a palánkot a gólszerzéshet (49-55). Shatori két büntetővel csalta a két csapat közti távolságot, nyílttá téve a mérkőzést. Sőt, Megyó egy érdekes mozdulattal szerzett kosárral két pontra csökkentette a különbséget. Hiába volt a DVTK-nak labdája az egyenlítéshez, az nem sikerült, viszont egy kritikus szituációban Crvendakićnak sült a hármasa, amivel levegőhöz juttatta az övéit (53-58). A borsodi időkérés után még szűk négy perc volt hátra a találkozóból. A rendkívül fontos következő kosarat Crvendakić szerezte, az azt követőt pedig Brooks, amivel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés (53-62). A maradék másfél percben még Goree kozmetikázta az eredményt, de ez már nem osztott, nem szorzott (55-62).

Fotó: Rébay Viktor

Killik László Női K&H Magyar Kupa Döntő, negyeddöntő

 

 


Aluinvent DVTK Sopron Basket 55-62 (20-19, 11-18, 12-14, 12-11)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok 400 néző. Játékvezetők: Papp Péter, Győrffy Pál Attila, Farkas Gábor.
DVTK: Medgyessy 12/6, Škorić 4, Walker-Kimbrough 9, Goree 15/3, Morrison 5. Csere: Kiss A. 4, Pusztai 4, Kányási, Zele, Szűcs R. 2. Vezetőedző: Cziczás László.
Sopron: January 7/3, Fegyverneky 7/3, Crvendakić 11/3, Brooks 15, Határ 9. Csere: Dupree 4, Krajisnik 7, Dubei 2. Edző: Gáspár Dávid.

Edzői értékelések

Cziczás László: - A második negyedben sokáig gólképtelenek voltunk, ez döntött, ha ez nincs, szorosabb meccset is játszhattunk volna. Pedig a lányok elhitték, hogy semleges pályán is tudunk a Sopron ellen jó meccset játszani. Látszik, hogy folyamatosan közelítünk hozzá, egy-két év és utol is érjük.

Gáspár Dávid: - Ezen a mérkőzésen nem a néhány nappal ezelőtt lejátszott bajnokira jellemző látványos támadójáték dominált. Mindkét csapat koncentrált volt, próbálta limitálni a könnyű kosarak számát. Inkább a védekezés volt meghatározó, elég gyenge dobószázalékot produkáltak az együttesek. Az is volt a célunk, hogy próbáljuk minél alacsonyabb pontszámon tartani a DVTK-t, hiszen improvizatív támadójátékosaik vannak. Az ötvenöt kapott arről tanúskodik, hogy ezt sikerült megvalósítanunk. Nehéz ellenfélen jutottunk túl, amelyik ellen mindig nagy kihívás játszani, de jár a gratuláció az én játékosaimnak is, akik nagyon odatették ma magukat, és az egyik legerősebb fegyverünkkel, a védekezéssel sikerült nyernünk, melyre egész évben támaszkodunk.